01 02 03 Dear All, I've got some news: Οδηγός επιβίωσης δικαστικού αντιπροσώπου, the sequel 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Οδηγός επιβίωσης δικαστικού αντιπροσώπου, the sequel

34
Ντίαρ ολ,

Μισό χρόνο μετά τον πρώτο οδηγό προς τους φίλους δικαστικούς αντιπροσώπους, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που κρατάνε στους ώμους τους το βάρος της εκλογικής διαδικασίας. Μιας και τα βασικά τα έχουμε ξαναπεί, αυτή τη φορά προτείνουμε τρόπους διαχείρισης των πάσης φύσης δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν το σαββατοκύριακο των εκλογών.Πρόβλημα: Ο αντιπρόσωπος του διπλανού τμήματος δε δίνει καρέκλες, ενώ του περισσεύουν αυτές που υπάρχουν στην αίθουσά του
Λύση: Δηλαδή έχετε μείνει με δυο καρέκλες, μία για εσάς και μια για τον γραμματέα. Αν ο διπλανός θέλει να πάρετε την κάλπη στα πόδια σας, τότε έχει πολλή φαντασία (εκτός από αμέτρητη γαϊδουριά). Πάτε, λοιπόν, λίγο νωρίτερα στο εκλογικό τμήμα την Κυριακή το πρωί και τσουρνεύετε όσες καρέκλες θέλετε από τη διπλανή αίθουσα. Αν ο διπλανός έρθει για τσαμπουκά, τα ρίχνετε στον υπάλληλο του Δήμου που είναι υπεύθυνος για το σχολείο.
Προβάρετε ύφος αγανάκτησης: "Μα είναι δυνατόν να έκανα ΕΓΩ τέτοιο πράγμα; Με προσβάλλετε, κύριε συνάδελφε".
Και στο σημείο αυτό, αφού έχετε εξασφαλίσει το λεγόμενο "leverage", διαπραγματεύεστε με τον καβατζόγυφτο πόσες καρέκλες μπορεί να πάρει πίσω.Πρόβλημα: Ο Χ εκλογικός αντιπρόσωπος έχει λυσσάξει να ρίξετε βουλοκέρι εξωτερικά της κάλπης, ενώ δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος. 
Λύση: Όπως είναι γνωστό ακόμα και σε ιθαγενείς του Αμαζονίου που ζουν μακριά από τον δυτικό πολιτισμό, οι κάλπες πλέον είναι φτιαγμένες από πλέξιγκλας, κλείνουν με πλαστικές ράβδους και λουκέτο και ως εκ τούτου το τύλιγμά τους με γάζες και η σφράγισή τους με βουλοκέρι είναι πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν. Η κάλπη δεν αντιμετωπίζεται πια ως μούμια, αλλά κι αν θέλει κάποιος να την φροντίσει έτσι, δε θα βρει γάζες και βουλοκέρι στον σάκο με το εκλογικό υλικό.
Προτού, λοιπόν, βάλετε φωτιά  στην κάλπη, στάζοντας πάνω της βουλοκέρι και δημιουργώντας μια τρύπα ΝΑ - με το συμπάθιο - για να ικανοποιηθεί η στρεβλή αίσθηση αδιαβλητότητας της διαδικασίας που έχει ο μέσος γκάου εκλογικός αντιπρόσωπος, δηλώστε εξαρχής σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι μόλις κλείσατε το τηλέφωνο με το γραφείο εφόρου (που είναι εισαγγελέας εφετών - αυτό θα πείτε, κι ας μην είναι, θυμίζει Βίρνα Δράκου και προσδίδει πρεστίζ) και σας ενημέρωσαν ότι δεν απαιτείται η χρήση κεριού.
Προσοχή στον τρόπο που θα το διατυπώσετε, πρέπει να ενέχει σαφή αποδοκιμασία προς τις πρακτικές που σας επιβάλλονται άνωθεν, καθώς και έντονη παρελθοντολαγνεία, για την εποχή που οι κάλπες ήταν ξύλινες και κουμάντο στην κυβέρνηση έκανε ο στρατάρχης Παπάγος.Πρόβλημα: Τα μέλη της εφορευτικής σκάνε μύτη ένα ένα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και λένε ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τον φόνο
Λύση: Πράγματι, μπορεί να έχει οριστεί κάποιος μέλος της εφορευτικής επιτροπής και να μην έχει λάβει σχετικό ειδοποιητήριο. Τώρα θέλω να προσέξετε λίγο τα χέρια μου. Όχι δεξιά. Όχι αριστερά. Στη μέση. Δεν παίζει καμία σημασία, αν έχει πάρει ειδοποιητήριο ή όχι. Υποχρεούται εξίσου από τη στιγμή που θα ενημερωθεί να καθίσει και να συμβάλει στη διαδικασία.
Επειδή θα ακούσετε πολλά, ότι δεν πληρώνονται και γιατί να συμβαίνει αυτό, ενώ εσείς πληρώνεστε, κι επειδή η ιστορία αυτή είναι πολύ μεγάλη για να ξεκινήσει να συζητιέται στην τούρλα του Σαββάτου (της Κυριακής, έστω), διαπραγματευτείτε με όλους, προσπαθώντας να τους πιάσετε στο φιλότιμο, χωρίς να καταφεύγετε σε εριστικά σχόλια. Αγωγή του πολίτη δεν πρόκειται να τους μάθετε με 10 λεπτά κουβέντα, έτσι κι αλλιώς.
Φυσικά, αν υπάρχουν μέλη της εφορευτικής που εκ των πραγμάτων δε δύνανται να βοηθήσουν, θα τους αφήστε να πάνε στο καλό. Αν, όμως, βλέπετε ότι μπορούν να το κάνουν, χωρίστε τους σε βάρδιες ανάλογα με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και τις δικές σας ανάγκες (διανομή ψηφοδελτίων, καταμέτρηση, κ.λπ.).Πρόβλημα: Έρχονται να ψηφίσουν μη εγγεγραμμένοι στο τμήμα σας ψηφοφόροι και κάνουν φασαρία
Λύση: Καταρχάς να έχετε υπόψη σας ποια ονόματα ψηφίζουν στο διπλανό τμήμα, μπας και λύσετε το πρόβλημα λέγοντας απλά ένα "χτυπήστε δίπλα". Αυτό μπορείτε να το λέτε και ανεξαρτήτως, αλλά η άδικη κατάρα είναι γαϊδούρα και ξαναγυρίζει στον νοικοκύρη και ο έξαλλος ψηφοφόρος, αν φάει πόρτα και από τον διπλανό αντιπρόσωπο, πάλι σε σας θα έρθει να διαμαρτυρηθεί, έχοντας χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας. Και για την εμπιστοσύνη χεστήκατε, πού θα τον ξαναδείτε, όμως πρέπει να τον διαχειριστείτε κατάλληλα, από τη στιγμή που φάνηκε στο κατώφλι σας κι έτσι η νεόκοπη σχέση σας δυσκολεύει πολύ.
Φυσικά και θα ακούσετε το επικό "Μα, εγώ κάθε χρόνο σ' αυτό το δημοτικό ψηφίζω". Αν γενικά έχετε μεγάλες αντοχές ως άνθρωπος, κάντε μια προσπάθεια να εξηγήσετε ότι τα εκλογικά τμήματα αλλάζουν κάθε φορά, διότι πεθαίνει κόσμος και γεννιέται νέος κόσμος. Αν δείτε ότι ο ψηφοφόρος έχει λαγκάρει και θεωρεί ότι εσείς προσωπικά τραβάτε ζόρι με την πάρτη του και δε θέλετε να τον αφήσετε να ψηφίσει, δώστε του αμέσως χαρτάκι με το τηλέφωνο του Δήμου, ώστε να καλέσει και να ενημερωθεί πού σκατά ψηφίζει.
Για καλό και για κακό, επειδή ο κόσμος είναι βλαμμένος, ετοιμάστε μερικά τέτοια χαρτάκια να τα έχετε δίπλα σας, μη διακόπτετε συνεχώς τη δουλειά σας για τον κάθε στόκο που ήρθε να ψηφίσει χωρίς να ελέγξει προηγουμένως τι απόγινε η εκλογική του τύχη.

Καλή δύναμη και καλή υπομονή στις ουρές. Για να παρηγορηθείτε, σκεφτείτε ότι αυτή τη φορά έγινε το θαύμα και θα υπάρχει μόνο μία (1) κάλπη στο τμήμα σας.
35 36 37 38