01 02 03 Dear All, I've got some news: Venus in Mykσα furs 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Venus in Mykσα furs

34
Ντίαρ ολ,

Στο πρώτο έτος της σχολής, κι ενώ είχαμε μπει ήδη στο ευρώ, είχα πάει κάποια στιγμή στο πατρικό μου στην Κρήτη, για να αφαιρέσω τους φρονιμίτες της αριστερής πλευράς στο τοπικό νοσοκομείο.
Ένα δράμα είχα περάσει, ήταν ζεστές οι μέρες και πρήστηκε το μάγουλό μου κι έγινε σαν αυγό καμηλοπάρδαλης. Κάθισα λίγο καιρό, μέχρι να ξεπρηστεί ο λόφος και να μπορώ να κυκλοφορήσω χωρίς να τρομάζω τον κόσμο.
Κι εκεί που ένα απόγευμα ήμουν ήρεμη, έβλεπα τηλεόραση κι έτρωγα εναλλάξ φρουτόκρεμα και λαπά, γύρισε στο σπίτι η μάνα μου με μια ύποπτη κουτάρα από ένα ακριβό μαγαζί - αλυσίδα, που τώρα έχει κλείσει.
Στην ερώτηση "τί είναι αυτό που ψώνισες" πήρα μια από τις πιο σκληρές απαντήσεις που μου έχουν δώσει στη ζωή μου.
"Μια γούνα από λύκο, πολύ ωραία και ζεστή, τριάμισι χιλιάρικα, με την έκπτωση".

Πρέπει να έμεινα γκάγκανη για κανένα δεκάλεπτο, όσο η μάνα μου άνοιγε την κουτάρα και πρόβαρε το λυκοτόμαρο μπροστά μου.
Δεν πρόλαβε να με ρωτήσει αν της πήγαινε, διότι συνήλθα σύντομα και ξεκίνησα να ωρύομαι,
όχι για τα τριάμισι χιλιάρικα, διότι δικά της ήταν, ας τα 'κανε στραγάλια, αλλά για το ότι ο λύκος είναι είδος υπό εξαφάνιση και ότι γενικώς δεν αγοράζουμε και δε φοράμε πλέον αληθινές γούνες, αλλιώς μπορεί να μας πετύχει η Ντορίτα Μαρκάτου στην Αναγνωστοπούλου και να μας κάνει λούτσα με ένα δίλιτρο βουργουνδί Βιβεχρώμ.

Δηλαδή δε φοράμε αληθινές γούνες για τους προφανέστατους λόγους και δε σκοτώνουμε ζωάκια για τη γούνα τους, αλλά σεβόμαστε το περιβάλλον και εν πάσει περιπτώσει, τί να την κάνει ένας άνθρωπος που μένει στο Ηράκλειο Κρήτης (ετήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας 20 βαθμοί)
μια γούνα από λύκο.

Μετά από αυτό, φυσικά, μίσησα ό,τι είχε τρίχα και μπορούσε να φορεθεί, οπότε εξοστράκισα κάθε συναφές αξεσουάρ ή ρούχο από τη ντουλάπα μου (όχι ότι είχα και πολλά τριχοπράματα, έτσι κι αλλιώς).

 
Κι ύστερα, χρόνια μετά, ήρθαν οι "μύξες". Να εξηγηθώ:
Μykσα ονομάζεται το πρώτο πρότζεκτ της fashion designer Αγγελικής Κοτρώνη και της fashion stylist και blogger Αγγελικής Νταούτη.


Τα κορίτσια διάλεξαν ιταλικά υφάσματα, τα οποία έδωσαν για ράψιμο σε μια βιοτεχνία στην Αθήνα.
Έτσι προέκυψε η πρώτη δουλειά τους, μια capsule collection με οικολογικές γούνες, τις οποίες είδαμε, φορέσαμε και - κυρίως - χαϊδέψαμε (γουργουρίζοντας) το τελευταίο Σάββατο της χρονιάς, στο USE της Καρύτση.


Στο label κάθε κομματιού υπάρχει ένα απόσπασμα από κάποιο ποίημα.
Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από το ομώνυμο fashion/ poetry blog των κοριτσιών:  http://www.myksa.tumblr.com/  


Η ονομασία του blog και στη συνέχεια του brand προήλθε από μια συζήτηση ανάμεσα στις δύο Αγγελικές μέσω skype, όπου μια από τις δύο είπε κάποια στιγμή ότι είχε δει μύξες στον ύπνο της.
Ο ονειροκρίτης απεφάνθη ότι ένα τέτοιο όνειρο σημαίνει την κάθαρση και απελευθέρωση των καταπιεσμένων σκέψεων. 

 
Και κάπως έτσι, με την απελευθέρωση του ανώτερου αναπνευστικού (κοινώς: ξεμύξισμα) και την πραγμάτωση του πρότζεκτ αυτού, επήλθε και η δική μου στυλιστική απελευθέρωση: αποφάσισα να επαναφέρω τα τριχωτά πράγματα στη ζωή μου: πρώτα μια γούνα.
(Ύστερα μια γάτα.)


Αυτή ήταν μια καθ' όλα αυθόρμητη φωτογραφία μου με την αγαπημένη γούνα - μέλισσα.

 
Η βραδιά πέρασε πολύ ωραία, βάζαμε και βγάζαμε γούνες, πίναμε κρασιά, ακούγαμε Beatles, τα λέγαμε, ξαναβάζαμε γούνες, έμπαινε κι έβγαινε ο κόσμος και λέγαμε τη γνώμη μας για κάθε κομμάτι που πρόβαρε κάποια, π.χ. "αυτό είναι φανταστικό πάνω σου", "αυτό σου είναι μεγάλο", "αυτό είναι σα να σε κατάπιε ο (ψεύτικος) λαγός, όχι σαν να τον φοράς εσύ".


Η μεγάλη ανακάλυψη ήταν το μυξομάντιλο στην αριστερή τσέπη κάθε κομματιού, με τα αρχικά του brand κεντημένα πάνω του. Μην αρχίσετε τα "αχ, αηδία". Λες κι εσείς δεν έχετε μύξες ας πούμε.


Ήμουν ανάμεσα στη γούνα - μέλισσα και τη γούνα - λαγό.
Αν έκανα άλλη δουλειά (μια φυσιολογική, ας πούμε) και μπορούσα να φοράω κάτι πιο χρωματιστό καθημερινά, θα κατέληγα στη "μέλισσα" ή στην πράσινη. Τελικά επέλεξα τον "λαγό".

 

Τώρα μένει να βρω τη γάτα. Την κατάλληλη. Τη γκρινιάρα, τη μουρτζούφλω.
Τη γάτα αυτή δεν ξέρω πού θα τη βρω.

Οι γούνες, πάντως, θα είναι διαθέσιμες σε επιλεγμένες μπουτίκ, καθώς και on-line.
Χαϊδέψτε, φορέστε και θα με θυμηθείτε.

Στοιχεία επικοινωνίας:

http://myksa.tictail.com/                                                                
http://myksa.tumblr.com/
https://www.facebook.com/myksa.gr 
myksa.clothes@gmail.com
#myksaclothes
 
35 36 37 38