01 02 03 Dear All, I've got some news: Best of Λευτέρης Παπαδόπουλος - Παρτ Του 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Best of Λευτέρης Παπαδόπουλος - Παρτ Του

34
Ντίαρ ολ,

Η εκπομπή μας συνεχίζει το αφιέρωμά της στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ρίξτε στο γυαλί ρετσίνα (ή φαρμάκι, ό,τι προτιμάει καθένας), βάλτε κι ένα ξηροκάρπι να "παίζει" στο τραπεζάκι κι είστε έτοιμοι να διαβάσετε τα 20 υπόλοιπα best of.20. Θα πιω απόψε το φεγγάρι
Η μουσική είναι - προφανέστατα - του Μίμη Πλέσσα (ο οποίος φταρνίζεται με μανία εδώ και δυο βδομάδες) και η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Γιάννη Πουλόπουλο. Ακούστηκε στην ταινία "Γοργόνες και Μάγκες" και το χόρεψε αισθαντικά η Μαίρη η Χρονοπούλου,
γυναίκα λεβέντισσα και κιμπάρισσα.
Από τότε το έχουν ερμηνεύσει 5-6 ακόμη, με χάιλαϊτ όχι το Νταλάρα, αλλά την Αλέξια.
Ναι, τη Βασιλείου.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: Don Draper. Όχι επειδή πίνει το καταπέτασμα. Επειδή μου ταιριάζει στην εικόνα του αρσενικού που περιγράφεται στο άσμα. Μπα, άστο, επειδή πίνει το καταπέτασμα.

21. Καμαρούλα μια σταλιά
(Ναι, του Πλέσσα) Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν το αντίθετο, η πρώτη εκτέλεση είναι του Μητροπάνου και η δεύτερη του Πουλόπουλου με τη Μαίρη Χρονοπούλου (γεια σου, ρε Μαίρη).
Ακούστηκε κι αυτό στην ταινία "Γοργόνες και Μάγκες" κι έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Να θυμηθούμε και την εκπομπή των Πανούτσου - Καρπετόπουλου στον Sport FM προ ετών, κατά την οποία συζητούσαν για misheard lyrics.
Να θυμηθούμε και το στίχο που επισκίασε όλους τους υπόλοιπους, που ακούστηκαν σ' εκείνη την εκπομπή: κάποιος, αντί για "Καμαρούλα μια σταλιά", άκουγε "Τα μαρούλια μια σταλιά".
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: με βρίσκετε απροετοίμαστη. Ακόμα τα μαρούλια σκέφτομαι.
22. Η δουλειά κάνει τους άντρες
Τέτοιους στίχους θα μπορούσε να τους μελοποιήσει μόνο ο Μάνος ο Λοΐζος, που ήταν παιδί του λαού και είχε την κασετίνα Άσος άφιλτρα στην κωλότσεπη.
Κρατηθείτε τώρα, η πρώτη εκτέλεση είναι της Ελένης Ροδά και ακούστηκε στην ταινία "Τρούμπα". 
Ω, ναι, υπάρχει ταινία με το όνομα της συγκεκριμένης γειτονιάς του Πειραιά.
Το πλοτ είναι το αναμενόμενο: νυχτοφύλακας (Γιώργος Φούντας) ερωτεύεται τραγουδίστρια ευαγούς ιδρύματος (Μπέτυ Αρβανίτη), το οποίο, φυσικά, βρίσκεται στην Τρούμπα.
Κάποια στιγμή η τραγουδίστρια μπλέκει σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.
And all hell breaks loose.
Τιμή και δόξα στο γιαπί, το πηλοφόρι και το μυστρί.
Ιδανική ερμηνεύτρια σήμερα: Σάσα Παπαδήμα. Διότι, όπως έχει πει στο 1ο επεισόδιο Ντόλτσε Βίτα "Χριστίνα μου, 3 η ώρα, φεύγω, σχολάει η οικοδομή".23. Το άγαλμα
Ξέρετε ποιος έγραψε τη μουσική. 
Ωραία, πρώτος το τραγούδισε ο Γιάννης Πουλόπουλος (πολύ πιο μετά ο άντρας της ξαδέρφης μου της Στέλλας στο γάμο της ξαδέρφης μου της Χαρούλας, κρίμα που του 'κλεψε τη δόξα ο Γιαννάκης).
Το άγαλμα για το οποίο γράφτηκε είναι αυτό στην Πλατεία Βικτωρίας, ο Θησέας που σώζει την Ιπποδαμεία. Συμπεριελήφθη στον ιστορικό δίσκο "Ο δρόμος".
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Η ομοιότητα με άγαλμα είναι παραπάνω από προφανής.

24. Έχω έναν καφενέ
Η μουσική είναι του Μάνου Λοΐζου και η ερμηνεία του Νταλάρα (ξανά συγγνώμη).
Είμαι συναισθηματικά δεμένη με το συγκεκριμένο τραγούδι, γιατί το θυμάμαι να παίζει στο Ρενώ του πατέρα μου κατά την επιστροφή στο σπίτι, μετά την κηδεία του παππού μου. Ο οποίος ούτε καφενέ είχε, ούτε στου λιμανιού την άκρη έμενε, αλλά δεν έχει σημασία.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: ο κύριος που έχει τα Mikel. Έχει παντού, άρα σίγουρα και στου λιμανιού την άκρη.
25. Ποια νύχτα σ' έκλεψε
Ο Μίμης πάλι. Κι ο Γιαννάκης ο Πουλόπουλος. Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα, πρόκειται για match made in heaven.
Ακούστηκε στην πιο άκυρη ταινία που θα μπορούσε: στον "Κατεργάρη" του Γιάννη Δαλιανίδη.
Δηλαδή ρε φίλε, γράφεις ένα τέτοιο τραγούδι, με το οποίο κλαις διαβάζοντας μόνο τον τίτλο, και πας και το δίνεις σε ταινία που βασίζεται σε έργο του Τσιφόρου;
Κράτα το για το σάουντρακ των "Avengers" δηλαδή, πιο ταιριαστό είναι.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: η Melissandre. For the night is dark and full of terrors. Καλά τα έλεγε αυτή, αλλά ποιος την άκουγε. 26. Το παλιό ρολόι
Μάνος Λοΐζος και Γιάννης Καλατζής. Εννοείται πως ήμουν έτοιμη να γράψω "Σταμάτης Κόκοτας", οπότε καλώς το τσέκαρα.
Ένα χαρακτηριστικά ευχάριστο τραγούδι, που μιλάει για παλιά ρολόγια, σταθμούς τρένων, ηλιοβασιλέματα, ανθρώπους που χάθηκαν, αποχωρισμούς, κ.ο.κ.
Στο δεύτερο κουπλέ, η αρχική βερσιόν ήταν:
Και περνούν τα τρένα και σφυρίζουνε/
μα οι άνθρωποί μας δε γυρίζουνε.

Η λογοκρισία της Χούντας το 'κοψε και οι "άνθρωποί μας" αντικαταστάθηκαν από τα "χελιδόνια", για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το άλμπουμ "Ο σταθμός".
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: Mary Crawley. Καψερή κι εσύ...

27. Κάποτε θα 'ρθουν
Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεία του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Ακούστηκε στην ταινία "Ο Ασυμβίβαστος". Την οποία δεν πρόκειται να δω ποτέ.
Προτιμώ να πάω από άλλη αιτία, όχι από κλάμα.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: κανένας. Ούτε τώρα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ, που είπε και η Άντζυ.28. Τί γλυκό να σ' αγαπούν
Τη μουσική έγραψε η μεγάλη μου αδυναμία, ο Γιώργος Ζαμπέτας. Η ερμηνεία είναι της Αλεξίου.
Για κάποιο λόγο μου θυμίζει τους "Δυο ξένους". Ίσως να το είχε "ερμηνεύσει" (= σκοτώσει με ρουκέτα) η Βανδή στο ρόλο της Χαρούλας, της τραγουδίστριας μπουζουκιών στην Τρίπολη, όπου υπηρετούσε τη θητεία του ως σμηνίτης ο Τόλης. 
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: η Ελένη Βιτάλη. Για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: θέλω να πει η Βιτάλη, ό,τι τραγούδι έχουν δώσει ποτέ στην Αλεξίου. Γιατί μπορεί.

29. Δελφίνι δελφινάκι
H μουσική είναι του Λοΐζου και η ερμηνεία του Γιάννη Καλατζή (ώρα έχουμε να πετύχουμε Πλέσσα, πάντως).
Ακούστηκε στην ταινία "Ο Σταύρος είναι πονηρός", με το Σταύρο Παράβα.
Ήμουν σίγουρη ότι, αν είχε ακουστεί σε ταινία, αυτή θα είχε σχέση με την Ύδρα. Π.χ. ο Κωνσταντάρας θα πήγαινε στο Ύδρα Beach και κάπου στα νυχτοπερπατήματά του, την ώρα που παράγγελνε την ουίσκα, θ' ακουγόταν και το άσμα.
Το οποίο περιέχει τη λέξη "ματοτσίνορα", που πολύ μ' αρέσει.
Το "Melina Melinaki", διασκευή πάνω στη μελωδία, που το τραγούδισε η Μερκούρη, δεν ξέρω πώς προέκυψε.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: ο Γιάννης Πάριος.

30. Επειδή σ' αγαπώ
Η μουσική είναι του Γιάννη Σπανού. Το τραγούδισε ο Μανώλης Μητσιάς. Το mode "μαγικός ρεαλισμός meets Άγγελος Σικελιανός" συνεχίζεται, διότι οι πέτρες ανθίζουν στη γλάστρα και το φεγγάρι φιλιέται με τ' άστρα (κάπου στο βάθος τα σύννεφα πιάνουν απ' τους ώμους κάτι στάχυα and so on - περίεργο πράμα ο λυρισμός του μεσοπολέμου να υλοποιείται στα 80s).
Παραείναι έντεχνο, αλλά έχει μια χαριτωμενιά. Ίσως να είναι η γλάστρα.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: οποιαδήποτε χορωδία από 60χρονες συνταξιούχους.

31. Η γοργόνα
Τη μουσική έγραψε ο Μάνος Λοΐζος. Το τραγούδισε ο Γιάννης Καλατζής (πάλι ήμουν σίγουρη για τον Κόκοτα). Είναι ένας νέος, που τον αγαπάνε δυο κορίτσα στην απάνω γειτονίτσα. Αλλά αυτός έχει ερωτευτεί μια γοργόνα. Και μάλλον δεν τον θέλουν οι συμπέθεροι. Κανείς δεν έμαθε τί απόγινε. Εξαιρετική ιδέα για να την κάνει σενάριο ο Κριστόφ Παπάκ.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: οι Alt - J. Όλοι μαζί.
32. Ο Κουταλιανός
Μουσική και ερμηνεία, τα ίδια με πάνω (λες ο Λοΐζος να τονε "φάει" τον Πλέσσα σιγά σιγά).
Ο Παναγής Κουταλιανός ήταν Έλληνας του Πόντου, εξαιρετικά χειροδύναμος,
που έγινε διάσημος ως παλαιστής.
Άλλη μια πανανθρώπινη αλήθεια του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τον ύμνο στη γυναικεία "παντόφλα": ο Κουταλιανός μασάει σίδερα, αλλά στο σπίτι, μπροστά στη σύζυγο, είναι σούζα, διότι την τρέμει.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: η Νατάσα Γιανναράκη, τραγουδίστρια, chef, performer. Έχει φανταστική φωνή και θα του έκανε διασκευάρα, όπως έκανε και στο She Works Hard for the Money.

33. Με το στόμα γεμάτο φιλιά
Χρήστος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Βελής. Οι δημιουργοί ηχογραφούσαν το άλμπουμ "Αγάπη όλο ζήλεια", όταν συνειδητοποίησαν ότι τους έλειπε ένα κομμάτι ακόμα, για να "καλυφθεί" η προβλεπόμενη διάρκεια. Ο Παπαδόπουλος έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι "στο πόδι".
Από filler, έγινε η μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ και μια από τις μεγαλύτερες (ελληνικές) των 80s.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: μόνο ο Βελής. Που, δυστυχώς, έχει αποσυρθεί από το τραγούδι για λόγους υγείας.

34. Ο τρελός
Γιάννης Σπανός στη μουσική. Εδώ το πέτυχα, είναι όντως ο Κόκοτας. 
Θυμάμαι πολύ αμυδρά μια ελληνική ταινία έγχρωμη, με το Χρόνη Εξαρχάκο στο ρόλο του "τρελού" της γειτονιάς. Δεν είμαι όμως σίγουρη ότι έχει σχέση με το τραγούδι.
Η μελωδία έχει πολύ ωραίο πιάνο. Γενικότερα, είναι πολύ γλυκό τραγούδι, σίγουρα υπάρχει σε κασέτα (δια χειρός πατέρα μας) στο αυτοκίνητο της μάνας μας.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: πάλι ο Κόκοτας, που πριν λίγες μέρες το τραγούδησε και στο Ηρώδειο, μαζί με τον ίδιο το Σπανό, κι εγώ το έχασα, διότι έκανε ψόφο και πού να τρέχεις με τη γούνα Οκτώβρη μήνα πάνω στα μάρμαρα.


35. Ο Αλέξης
Κορίτσια, ο Αλέξης!
Πρόκειται για τον γνωστό "Αλέξη", του Πασχάλη Αρβανιτίδη και των Olympians. Η μουσική είναι του Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Το άσμα υπάρχει σε κασέτα (πάλι δια χειρός πατέρα μας) στο κασετόφωνο που είχαμε ως παιδιά.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: και πάλι Πασχάλης Αρβανιτίδης, σύζυγος Αλίκης.
36. Τόσα καλοκαίρια
Μίμης Πλέσσας και Δάκης.
Πεθαίνω, σβήνω και χάνομαι ταυτόχρονα, με το συγκεκριμένο τραγούδι.
Είναι κι αυτό από την ταινία "Γοργόνες και Μάγκες".
Το χορεύει η Μαίρη Χρονοπούλου φορώντας ένα πορτοκαλί cocktail dress, όσο την κυνηγάει στα στενά του νησιού ο Λάκης Κομνηνός, με άσπρο κουστούμι και τα πιο ωραία γένια του ελληνικού κινηματογράφου. Ίσως να με επηρεάζει και η βελούδινη φωνή του Δάκη (σ' εκείνη τη φάση ήταν βελούδινη, όχι μετά που άρχισε τα τσάγια στα μπαλκόνια).
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: παιδιά, συγγνώμη, εγώ θέλω να το πει ο Ντέμης Ρούσσος.

37. Ξένος για σένανε κι εχθρός
Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου. Ξανά ζητώ συγγνώμη για την ελαφρά "νταλαροποίηση" της λίστας. Αλλά το τραγούδι δίνει γνήσιο πόνο, δε θα μπορούσα να μην το συμπεριλάβω.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα: χαρακτήρας από το Game of Thrones που περιέρχεται σε κατάσταση μεγάλου πόνου και του οποίου το όνομα δε θα σας αποκαλύψω, γιατί αναμένεται να φάω ξύλο. Να διαβάσετε τα βιβλία, να το βρείτε μόνοι σας. Ή τα βιβλία ή το Νταλάρα. Διαλέχτε. 

38. Ξημερώνει Κυριακή
Άλλο ένα τραγούδι από το "Δρόμο" του Πλέσσα. Ο Γιάννης Πουλόπουλος ήταν ο ιδανικός ερμηνευτής για ελαφρώς εντεχνίζοντα λαϊκά τραγούδια εκείνης της εποχής, οπότε είπε και αυτό.
Το νόημά του μπορεί να φαίνεται απλοϊκό. Ωστόσο, ο Παπαδόπουλος πάντα έγραφε με απλά (και όχι απλοϊκά) λόγια, χωρίς να γίνεται υπερβολικά γλυκερός.
Ιδανικός ερμηνευτής σήμερα:  ο Τζίμης ο Πανούσης, που 'χει και φωνάρα.
39. Ο άντρας που θα παντρευτώ
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, το δεύτερο μέρος των best of έχει αντληθεί κυρίως από την ταινία
"Γοργόνες και Μάγκες". Α, κάτι πήρε το μάτι σας. Ωραία.
Στην αρχή της ταινίας, υπάρχει η σκηνή που η Μάρθα Καραγιάννη δουλεύει στην ταβέρνα του αδερφού της, Γιάννη Βογιατζή, ο οποίος - μπροστά σε πρωτευουσιάνους - μιλάει την καθαρεύουσα, για να τους κάνει εντύπωση. Τη Μάρθα καλοβλέπει ο Παναγής, ένας συγχωριανός ψαράς. Αλλά η Μάρθα θέλει ν' αφήσει το καπηλειό και το νησί και να γίνει Γιάννα Αγγελοπούλου.
Τις "σωστές" προδιαγραφές του γαμπρού, τις δίνει τραγουδώντας.
Ιδανική ερμηνεύτρια σήμερα: η Σάνσα Σταρκ (κούνια που σε κούναγε).40. Άνοιξε πέτρα
Φτάσαμε στο τελευταίο τραγούδι, από την ίδια πιο πάνω ταινία.
Η Μαρινέλλα φοράει το μαύρο τσεμπέρι και ξεπροβάλλει στην πλατεία του χωριού, για να θρηνήσει, που χάνει τον άντρα που αγαπά.
Τα λόγια δε μπορούν να περιγράψουν τη δυναμική αυτού του κομματιού.
Είναι αυτό που περιμένουμε να παίξει κάθε φορά ο Ηλίας Φραγκούλης, στα "Πριόνια" του ή κι αλλού.
Ιδανικ... ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
*βάζει τα κλάματα, πέφτει στα πλακάκια*

Αυτά ήταν τα "δικά μου" 40 καλύτερα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Για όποιον θέλει να τ' ακούσει όλα μαζί, επαναλαμβάνω ότι μπορεί, κάνοντας κλικ εδώ: Vana Karoulou - Lekka

Kαι μια παράκληση: όποιος βρει ένα βίντεο που ο Μητσικώστας κάνει τον Παπαδόπουλο (όχι αυτό όπου μιλάει για το Νταλάρα), να μου το στείλει.35 36 37 38