01 02 03 Dear All, I've got some news: Blogovision 2011 - Guest - Marianna - 3. Hugh Laurie - Let them Talk 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Blogovision 2011 - Guest - Marianna - 3. Hugh Laurie - Let them Talk

34

3. Hugh Laurie - Let them talk

Επειδή ξεκινάει με το 3λεπτο πιάνο του St. James Infirmary, μόνος, γυμνός από άλλες φωνές και μουσική, και τότε ξέρεις ότι αυτός δεν είναι ούτε ο House, ούτε ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ούτε ο άνθρωπος που βγαίνει στα talk show. Είναι ο μουσικός που έχει κάτι να σου πει. Let him talk.

Επειδή συνεχίζει, πάντα είρων και δηκτικός, ακόμα και στην επιλογή της σειράς των κομματιών του άλμπουμ του, με το αναπόφευκτα αυτοαναφορικό You don’t know my mind.

Επειδή με το πεισιθάνατιο και πιο downbeat Six Cold Feet κατεβάζει στροφές και σε ταξιδεύει σε κάποια ξεχασμένη γωνιά του αμερικανικού νότου που σου ζητά, δίκαια, να μη ξεχαστεί.

Επειδή με το μελωδικό Buddy Bolden’s Blues σου θυμίζει ότι τα blues κρύβουν, μέσα απ’τις ιστορίες που διηγούνται, μια γλυκόπικρη νοσταλγία. Και μπορεί ως ακροατής να μην γνώρισες τους ανθρώπους και τα γεγονότα που αφηγούνται, αλλά, έαν στα αφηγηθούν σωστά (όπως εδώ), μπορείς να νιώσεις σαν να’ χεις ζήσει κι εσύ τις στιγμές που τραγουδιούνται και να τις νοσταλγήσεις μαζί τους.

Επειδή, με το κορυφαίο του άλμπουμ Battle of Jericho, παίρνει ένα τραγουδιστικό γκόσπελ που τραγούδησε χαρούμενα ο Elvis και του δίνει έναν πονεμένο εμβατηριακό τόνο, επιστρέφοντάς το στις μαύρες ρίζες του. Επιθετικό αλλά φοβισμένο, θυμωμένο αλλά και ψύχραιμο, το κομμάτι μπορεί να συμπυκνωθεί μόνο στα ερμητικά κλειστά μάτια και στη σφιγμένη γροθιά του Laurie όταν το τραγουδά live.

Επειδή με τον ανέμελο τόνο του After you’re gone, o Dr. John βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Κι είμαστε μόνο στη μέση του άλμπουμ.

Επειδή μας ξεγελά με την αργή εισαγωγή του Swanee River, σαν να απολαμβάνει διπλά την έκπληξή μας όταν μπαίνει το ξέφρενο γύρισμα, υπενθυμίζοντας μας με ένα τρανταχτό γέλιο ότι τα blues κρύβουν και χαρά κι ενθουσιασμό, κι όχι μόνο την στερεότυπη μελαγχολία που τους έχουμε φορτώσει.

Επειδή με το πιο αφαιρετικό The Whale has swallowed me αποδεικνύει ότι το λιγότερο δυνατό του σημείο, η φωνή του, μπορεί να αντεπεξέλθει και μόνη, μονάχα με τη συνοδεία μερικών χορδών.

Επειδή συνοδεύει την Irma Thomas στο John Henry. Κι είναι εξίσου απολαυστικός στη θέση του accompanying piano man.

Επειδή με την πειραγμένη φωνή και την χαλαρή κιθάρα του στο Police Dog Blues, μετατρέπεται στ’ αυτιά μου στον περιπλανώμενο ταξιδιώτη του τραγουδιού, και με παίρνει μαζί του σε μια ξεχασμένη εποχή.

Επειδή δεν μπορώ να κρατήσω τη χαρά μου όταν μπαίνει το τζαρτζάρισμα του πιάνου στο πρώτο λεπτό της Tipitina και μετά από λίγο κι η φουσκωμένη φωνή του Laurie, τραγουδώντας με καταφανή απόλαυση του αγαπημένο του κομμάτι.

Επειδή με το κλαψερό Whinin’ Boy Blues, υπάρχει κι ένα κομμάτι στο άλμπουμ που μπορεί και να προσπεράσω.

Επειδή με τη στιγμιαία μουσική έκρηξη που είναι το They’re Red Hot μεταφέρεσαι ξαφνικά, για ένα μόλις λεπτό, σε ένα υπαίθριο οργιαστικό πανηγύρι και νιώθεις την ανάγκη να χορέψεις με τους φανταστικούς θαμώνες που βρίσκεις στους στίχους του --κάτι που δεν είχαν καταφέρει, λχ οι Red Hot Chilly Peppers (όχι και τόσο παράλογο) αλλά ούτε και ο Eric Clapton στις αντίστοιχες βερσιόν του κομματιού.

Επειδή στο Baby Please make a change ο Tom Jones βάζει ξανά τον Laurie στη θέση του πιανίστα και πιάνει ο ίδιος το μικρόφωνο. Και αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τις ποπ παρεκτροπές της καριέρας του, ο κύριος Tom βρίσκεται στο στοιχείο του όταν το (ξανα)γυρίζει στα blues.

Επειδή με το μεστό, ειλικρινές Let them talk, κλείνει ιδανικά το άλμπουμ με το πιάνο του και, αυτή τη φορά, με τη σιγουριά της φωνής του. Χωρίς, φυσικά, να έχει επιλέξει τυχαία τον τίτλο του κομματιού.

Επειδή όλα τα παραπάνω, ή επειδή, πολύ απλά, είμαι fan girl.Μέχρι στιγμής:
4. The Vaccines - What did you expect from the vaccines?
5. Pete and the Pirates - One Thousand Pictures
6. Arctic Monkeys - Suck it and see
7. Glasvegas - Euphoric Heartbreak
8. Anna Calvi - Anna Calvi
9. The Pains of being pure at heart - Belong
10. Laura Marling - A creature I don't know
11. Oh Land - Oh Land
12. Fleet Foxes - Helplessness Blues
13. Lykke Li - Wounded Rhymes
14. Tron Legacy OST - Daft Punk
15. Cults – Cults
16. Bon Iver - Bon Iver
17. Iron and Wine - Kiss each other
18. The Decemberists - The King is Dead
19. Noah and the Whale - Last Night on Earth
20. Elbow - Build a Rocket Boys!

Ετικέτες ,

35 36 37 38