01 02 03 Dear All, I've got some news: Δε με (Μ)πόνεσε κανείς. 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Δε με (Μ)πόνεσε κανείς.

34

Ντίαρ ολ,

Ψες πήγα με τη Δ στις Νύχτες Πρεμιέρας, στην ταινία με τον αισιόδοξο – για τους Bono Haters τίτλο «Killing Bono». Είχα υποψιαστεί ότι δεν ήταν βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (βουλωμένο γράμμα διαβάζω), ως προς τον τίτλο τουλάχιστον. Ε, βέβαια, μόνο το Lennon ξέρανε να «φάνε». Διατηρούσα ωστόσο μια μικρή αμφιβολία στα βάθη της καρδιάς μου, μια φλογίτσα τρεμόπαιζε, ότι κάπως, κάπου, θα εκπληρωνόταν η οιονεί υπόσχεση του τίτλου. Αντί να τον «φάνε» λίτεραλι, θα του παίρνανε το μικρόφωνο από τα χέρια, πράγμα που θα ισοδυναμούσε μ’ έναν πνευματικό θάνατο ή θα σταματούσαν να του κλείνουν συμβόλαια/συναυλίες και θ’ άρχιζαν να του κλείνουν πόρτες, με φόρα μάλιστα, πάνω στα καναρινί γυαλιά του (θέλει να τους βλέπει όλους με ίκτερο, από κει πιάσε και κατάλαβε).

Φευ, η ταινία είναι το κράμα πραγματικών περιστατικών και μυθοπλασίας, που σβουρίζουν χαριτωμένα για 114’ πάνω από το κεφάλι του θεατή. Ο σκηνοθέτης Nick Hamm σου δίνει τα hints, υποψιάζεσαι τις εξελίξεις, διαψεύδεσαι και επιβεβαιώνεσαι ίδιες φορές. Εν ολίγοις, ο περί ου ο λόγος τη γλιτώνει παντού και πάντα και παντοιοτρόπως (εκτός από καναρινί γυαλιά διαθέτει συνεχώς μαζί του κι ένα λαγοπόδαρο), δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους βασικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι, για κακή τους τύχη, δεν είναι μέλη των U2.

ΣπόιλερΖ από δω και κάτω:

Ο Neil είναι ένας ακόμα Ιρλανδός με μουσικές δεξιότητες (τα μισά παιδιά των Ιρλανδών στον IRA, τα άλλα μισά στα ωδεία) και υψηλές φιλοδοξίες (όχι ακριβώς «πιο διάσημοι κι από τον Ιησού», έστω όμως). Ξεκινάει μια μπάντα-που-παίζει-τα-πάντα, σαν αυτές που είχαμε στο σχολείο, για να παίζουν στις γιορτές το «Της Δικαιοσύνης» (τηρουμένων των αναλογιών). Ο Ivan, μικρός αδερφός του Neil που κουρεύει μαλλί αλά Rory Gallagher (κατηγορία: Ιρλανδός σε ωδείο), είναι ο βασικός κιθαρίστας του πιο πάνω συγκροτήματος, με όνομα «The Undertakers». Παράλληλα με τους «Νεκροθάφτες» της ποπ, κινείται κι ένας Paul Δεθυμαμαιποτετοεπίθετο, Ιρλανδός κι αυτός (κατηγορία: ούτε κιθάρα μπορεί να πιάσει, ούτε όπλο), επίμονος σαν κηπουρός, συμμαθητής του Neil, που ζουλεύει και φτιάνει το δικό του συγκρότημα. Ανάμεσα στις πρόβες καθενός, συμβαίνουν μεταξύ τους συζητήσεις με περιεχόμενο: «θα γίνουμε διάσημοι», «ναι, πολύ διάσημοι όμως», «είστε πολύ καλοί», «όοοχι, ΕΣΕΙΣ είστε πολύ καλοί», «ωραίο το κοκοράκι σου, Paul μου», «Δε με λένε πια Paul, με λένε Bono». Χάχανο του Neil (κούνια που σε κούναγε). Ότι τον χάλαγε δηλαδή να έχει ίδιο όνομα με το McCartney (χολή).

Μέχρι οι εκκολαπτόμενοι frontmen να χωνέψουν τα κακοτηγανισμένα τσιπς απ’ τις παράκτιες ιρλανδέζικες καντίνες, η πραγματικότητα χτυπάει την πόρτα του Bono και τη μάπα του Neil. Ο Bono έχει δικά του τραγούδια, δικό του μάνατζερ, δικό του τρόπο εν πάση περιπτώσει. Και σέρνει μαζί του και τον The Edge (αυτόν δεν ξέρω καν πώς τον λένε, γιατί στα 15 μου άκουγα Maiden και ποτέ αυτούς, όσο και να το ζόρισα).

Οι «Νεκροθάφτες» θάβουν τα όνειρά τους για καριέρα, μέχρι τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με έναν Ιρλανδό «επιχειρηματία» της νύχτας (κατηγορία: μπορούσε να πιάσει όπλο, για κάθε άλλο λόγο πλην του IRA). Με την ευγενή του χορηγία, φτάνουν στα Λονδίνα, νοικιάζουν ένα παγωμένο λοφτ ιδιοκτησίας ενός ηλικιωμένου gay party animal (Pete Postlethwaite στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του) και εισέρχονται – ανίδεοι;- στον κυκεώνα των λανθασμένων επιλογών του Neil. Το παλικάρι τούτο, αισίως με κουάφ Χρήστου Τάρλοου, δίνει ρεσιτάλ έξυπνων σκέψεων και στρατηγικών κινήσεων στην προσπάθειά του να κάνει το νέο συγκρότημα διάσημο (το παλιό ξώμεινε στην Ιρλανδία, να τηγανίζει φτερούγες κοτόπουλο). Όσο η λυσσώδης του προσπάθεια καταλήγει σε απανωτά φιάσκο (άρνηση μοναδικών προτάσεων για support, στο καπάκι παρακάλια για να την επανυποβολή τους – μεγάλο προσόν στον άνθρωπο η σταθερότητα των απόψεων), τόσο ο Neil κουτουλάει αφίσες, μπλουζάκια και λοιπές διαφημίσεις με τη μάπα του Bono. Κλαίγοντας πάνω απ’ το χυμένο γάλα, απομένει να κάνει παρέα με το (Μ)πόνο του.

Παραδόξως, ο ίδιος ο (Μ)πόνος εξακολουθεί να επικοινωνεί με το Neil, είτε από τη Φλόριντα μ’ ένα κοκτέιλ στο χέρι, είτε από τη Washington μ’ ένα πούρο στο χέρι, προβάλλοντας απροκάλυπτα το αγνό αίσθημα αλληλεγγύης του προς τον άνεργο Ιρλανδό μουσικό (αισίως, κατηγορία: έπεσα στην ανάγκη του κάθε άμπαλου αναίτια υπέρ-επιτυχημένου τραγουδιστή).

Όταν ο Neil έχει την ευκαιρία να τραβήξει τη σκανδάλη, βάνει τα κλάματα, και κάνει πίσω. Και κάπως έτσι τρώμε στη μάπα άλλους τέσσερεις δίσκους των U2 με ατελείωτο γκλίνγκι – γκλίνγκι κιθάρας, μπάσο – χασμουρητό, «βασανισμένα» vocals και – πάνω απ’ όλα – αλληλεγγύη. Για τα πάντα.

Αγαπημένη ατάκα – απάντηση του Neil σ’ αυτόν που του λέει ότι ένας δίσκος των U2 ανεβαίνει αλματωδώς στα charts: «καλά, δεν θα γκρεμίσει και το Thriller».

Η λύτρωση του Neil και η δικαίωση του ταλέντου του (και του ταλέντου του Ivan, που αν δεν είχε ανατροφή, θα μούτζωνε τον αδελφό του ανά 3’) αφήνονται στην κρίση του θεατή. Στο τέλος, ίσως ν’ αμφιβάλλεις, για το κατά πόσο είχε τα φόντα ο Neil και η παρέα του να «χτυπήσουν» τους U2. Ίσως πάλι να σκέφτεσαι τί θα είχε γίνει, αν ο Neil καθόταν λίγο πιο συχνά στ’ αυγά του, διοχετεύοντας την επίπλαστη αποφασιστικότητά του για τα της μπάντας π.χ. στο μπασίστα. Ή στο ντράμερ. Ή στο Γιώργο το Νταλάρα (εγχώριος Μπόνος. Ένταξη στο σχήμα, σίγουρη επιτυχία). Οι Bono Haters θα εκτιμήσουν τους διφορούμενους – περί προσωπικότητας και επιλογών ζωής – υπαινιγμούς των πλάνων,. Οι υπόλοιποι θα ευχαριστήσουν το Θεό, που ζει και μεγαλουργεί αυτός ο μουσικός ογκόλιθος.

Άμα λάχει το ξαναβλέπω, με ανάμικτη παρέα Bono Lovers-Bono Haters, ν’ ανάψουνε τα αίματα, να φεύγουνε στους τοίχους οι Guinness.

Ετικέτες , , ,

35 36 37 38