01 02 03 Dear All, I've got some news: Από τη ρίζα να μου κοπεί. 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Από τη ρίζα να μου κοπεί.

34

Τις Απόκριες το γλεντάς . Έχεις πολλές επιλογές διασκέδασης. Να καπνιστείς σα λουκάνικο σε ταβέρνες του Παγκρατίου, να βάλεις στολή Οβελίξ και να ποδοπατηθείς στην Πλάκα, να κάνεις αποκριάτικο πάρτυ – αν βέβαια έχεις χόμπυ το μάζεμα χαρτοπόλεμου ως τα μέσα Ιουλίου.

Φέτος όμως, αν το θέλεις και κυρίως, αν έκανες ΤΟ ΛΑΘΟΣ στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου και είσαι δικηγόρος, μπορείς ΚΑΙ να συμμετάσχεις στις εκλογές του Συλλόγου σου.

Στην Αθήνα, ο πρώτος γύρος διεξήχθη την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς, και τη Δευτέρα μετά από αυτήν. Αν δεν ήξερες προσωπικά κανέναν (φιλότιμο) συνάδελφο ή αν δεν είχες καμιά υποχρέωση να βγάλεις (πόση διαφορά να έχουν ΑΥΤΕΣ οι εκλογές από τις υπόλοιπες;), αναρωτήθηκες τί να ψηφίσεις (εννοείται ότι πήγες τη Δευτέρα, στο lunch break του γραφείου, σιγά μην κατεβείς Κυριακάτικα επί τούτου).

Ποιός συνδυασμός είναι ο καταλληλότερος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά σου; Ποιός υποψήφιος πρόεδρος είναι άξιος να πλακώνεται την επόμενη διετία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης; Ποιός σύμβουλος θα προωθήσει τα επαγγελματικά σου συμφέροντα με αυταπάρνηση; Ποιός συνάδελφος θα υποσχεθεί υπεύθυνα και θα υλοποιήσει την αύξηση μισθών στους νέους δικηγόρους – (κατά κανόνα) δουλοπάροικους;

Τα ως άνω φιλοσοφικά ερωτήματα προσπερνιούνται εύκολα μπροστά στο marketing αυτών των εκλογών. Διότι οι δώδεκα συνδυασμοί που κατήλθαν στον εκλογικό αγώνα του ΔΣΑ, φρόντισαν να απασχολήσουν τον εκλογέα – δικηγόρο κατά μείζονα λόγο με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και πολύ λιγότερο με τις θέσεις / προτάσεις τους. Καινούργιο συκώτι, φίλε.

Οι φετινοί τρόποι προβολής των υποψήφιων συνδυασμών, είτε σετ “πρόεδρος και σύμβουλοι”, είτε σετ “μόνο σύμβουλοι, δεν έχουμε νταβατζή” συνοψίζονται ως εξής:


 1. Αφισόραμα:

  Καταλυτικό ρόλο για την τοποθέτηση ευμεγέθους φωτογραφίας σε κεντρική προεκλογική αφίσα συνδυασμού διαδραμάτισαν παράγοντες όπως:


Επιμέρους χαρακτηριστικά αφίσας είναι:


 1. Αφίσα – κάρτα – κορνίζα υποψηφίων:

  Ορισμένοι υποψήφιοι είχαν το χρόνο, το χρήμα και την απεριόριστη όρεξη/δημιουργικότητα να πάνε σε γραφίστα και να φτιάξουνε φυλλαδιάκι τύπου:


 1. Παρουσία έξω από το Σύλλογο το διήμερο των εκλογών:

  Ας πούμε ότι πας στην τρίτη γυμνασίου. Και είσαι ο γκόμενος του σχολείου, παίζεις κιθάρα, είσαι σημαιοφόρος, απουσιολόγος, αναγνωρίσιμος σε ολάκερο το Μοσχάτο. Και θες να γίνεις πρόεδρος στο δεκαπενταμελές. Και τη βάζεις τη ρημάδα την υποψηφιότητα. Μια βδομάδα πριν θ' αρχίσεις να την ψιλοπέφτεις στις μπαζούμπες συμμαθήτριές σου, να τους δημιουργήσεις φλούδες ελπίδες ότι θα τους κάτσεις, για να σε προτιμήσουνε στην κάλπη. Θα παίξεις μπάσκετ με τους μαλακοπίτουρες nerds συμμαθητές σου, για να φαίνεσαι και σ' αυτούς γαμώ τα παιδιά, που ασχολείσαι μαζί τους. Θα την πεις στη φιλόλογο, που σας έβαλε δυο διαγωνίσματα σε μια βδομάδα, να δείξεις αγωνιστικό πνεύμα. Θα φας και μια αποβολή, επειδή έκανες φασαρία, μη φανείς και φυτό. Θα γράψεις και δυο προτάσεις σε μια κόλλα αναφοράς, που θα μοιράσεις έξω από το κυλικείο, με θέμα τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας. Την ημέρα των εκλογών, μέχρι και πουκάμισο θα βάλεις, να ρίξεις κανένα γκομενάκι ακόμα, ό,τι προλάβεις. Και θα συνεχίσεις το ψηστήρι προς όλες τις κατευθύνσεις, μπας και σε εκλέξουνε πρώτο, να σε κάνουνε από γαμάτο, ΥΠΕΡΓΑΜΑΤΟ ΤΥΠΟ.

  Κάνε τώρα το συνειρμό και βρες τις ομοιότητες, μερικά χρόνια μετά. Νομίζεις ότι είσαι γκόμενος. Ή αν δεν είσαι γκόμενος, νομίζεις ότι είσαι υπερδικηγόρος. Πρώτος στις εξετάσεις του Συλλόγου, το 1986 που έδωσες, πρώτος σε αμοιβές στην Πατριάρχου Ιωακείμ (με βάση τα μαύρα, όχι τα επίσημα δηλωμένα), παραθυράτος ή εφημεριδάτος. Με 1000+ φίλους στο φέισμπουκ (έμαθες και το φέισμπουκ, που δεν ξέρεις ότι με το enter αλλάζεις γραμμή). Κανονίζεις πάρτυ σε μπαρ της Σκουφά. Καλείς όποιον ξέρεις και δεν ξέρεις. Μιλάς σε όλους, ενώ αν πετύχεις υπό κ.σ. κανένα κακομοίρη ασήμαντο συνάδελφο στο ακροατήριο, ούτε συναινετική αναβολή δεν του δίνεις. Στέλνεις ενοχλητικά sms με ηλίθιες ατάκες σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα ΚΑΚΩΣ πήρες από το Σύλλογο. Unsolicited communication το λέμε στο χωριό μου (είναι παραθαλάσσιο, μιλάμε αγγλικά). Θα πλακωθείς δημόσια με τους συνηποψηφίους στο δρόμο, με κανένα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος σε καμιά εκπομπή.

  Την ημέρα των εκλογών θα ντυθείς γαμπρός, θα στηθείς έξω από το Σύλλογο, θ' απλώσεις τις αφισάρες σου στην Ακαδημίας, θα μπλοκάρεις την κίνηση (το κέντρο της Αθήνας εξάλλου προσφέρεται για κάτι τέτοια. Ενοχλείς; Δεν ενοχλείς!), θα σε μπινελικώσουνε οι διερχόμενοι οδηγοί, δε θα μασήσεις εσύ, θ' αμολήσεις τους ασκούμενούς σου ή τους υπαλλήλους σου να μοιράζουνε κάρτες και φυλλάδια σε όσους ταλαίπωρους μπαίνουν στο κτίριο για να ψηφίσουν. Θα κάνεις το υπέρτατο καραγκιοζιλίκι να κολλήσεις αυτοκόλλητο με τη μουράκλα σου στο δεξί πέτο και να στηθείς έξω από το εκλογικό τμήμα όπου μαζεύονται οι εκλογείς του ηλικιακού σου range.

  Καλά μωρέ μαλάκα, δεν ξεκάβλωσες στην τρίτη γυμνασίου; Επειδή είσαι μούρη και θες να γίνεις ΥΠΕΡΜΟΥΡΗ κάθεσαι 50 χρονών άνθρωπος στο πεζοδρόμιο του Συλλόγου, με το χαμόγελο του Τζόκερ και μοιράζεις κάρτες με τη μάπα σου ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΕΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ, ΜΑΥΡΗ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ; Πόσο ηλίθιος νομίζεις ότι είναι ο συνάδελφός σου, που θα τον πείσεις να σου ρίξει έναν (με την καλή έννοια) την τελευταία στιγμή πριν φτάσει στο παραβάν;

 2. Επιμύθιο:

Ετικέτες ,

35 36 37 38